Ahad, 27 Mac 2011

Tips Menjaga Eksesori Kristal Dan Mutiara


Wanita seringkali tak dapat dipisahkan dengan eksesori samaada emas mahupun kristal dan juga mutiara.. namun tak semua wanita itu tahu bagaimana untuk menjaga supaya ianya kekal berseri tidak kusam dan kekal menarik.. hari ni sy nak share sikit tentang penjaggan aksesori..

1. barangan aksesori kristal/mutiara hendaklah disimpan di TEMPAT TERTUTUP seperti di dalam bekas. jangan dibiarkan terdedah pd udara terlalu lama kerana ini akan menyebabkan kristal menjadi kusam..

2. KRISTAL KACA dibersihkan dgn cara mengelapnya dengan menggunakan kain lembut yg lembap juga boleg dgunakan tisu basah untuk mengembalikan kilauanya..

3. KRISTAL SWAROVSKI hendaklah dijauhkan drpd terkena larutan yg tinggi larutan kimia. warnanya yg kusam boleh dgilap kembali dgn menggunakan tisu basah..

4. bagi mutiara juga boleh dibersihkan dengan tisu basah atau kain lembut yg dicelup dgn air suam dan dcampurkan dgn sedikit bahan pencuci lembut spt softlan dan biarkkan kering dgn sendiri.. mutiara asli boleh dcuci, tahan karat,tdk bertindakbalas dgn peluh dan minyak wangi..
.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan